Фандъкова: Премахването на незаконните постройки не е пиар

Столичният кмет заяви, че през последните години се работи последователно за разрешаването на този проблем

Работим последователно в последните години за премахването на незаконни постройки и имаме резултати. Това каза в интервю за „Фокус” Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, за случващото се в квартал „Орландовци“. „Справката от районния кмет за кв. „Орландовци“ показва, че през 2012 г. общината е премахнала 9 незаконни постройки в местността „Градините“, някои от тях отново са построени, премахнати са отново”, заяви тя. По думите й, през миналата година са премахнати още 5 незаконни постройки.

„По закон това са процедури, които изискват време, но ние работим упорито и последователно”, посочи тя. „Преди десет дни районният кмет е издал поредните 14 протокола за събаряне на незаконни постройки в кв. „Орландовци“. До края на юли ще бъдат премахнати поредните две незаконни постройки, за които вече са издадени заповедите за премахване”, обясни кметът на Столична община.

„Заедно с кмета на район „Люлин“ в последните години успяхме да премахнем две от емблематичните гета - така наречените „фургони“ на бул. „Европа“ и 20 незаконни къщи в местност „Смърдана“. Там живееха над 350 души”, уточни тя и добави, че са успели да се справят, въпреки че във „Фургоните“ хората живееха от 10 години, а в „Смърдана“ от 30 години. „Премахнахме незаконни къщи по бул. „Филиповско шосе“, бул. „Европа“, ул.”Добри Желязков”, бул. „Димитър Петков“.

Кметът на район „Студентски“ 17 пъти разрушава незаконно гето, което се прави в „Малинова долина“ – слагат бараките и ги премахваме. Това е начинът, по който работим”, категорична е Фандъкова и добави, че общината си върши работата, премахвайки незаконните постройки, а не си прави пиар от това.