Масово преселение на избиратели в малките общини

Ще положим усилия изборите да бъдат честни, обеща Мая Манолова

Хаосът в регистрациите е огромен. става дума за масовото преселение на избирателите в малките общини в посока от центъра към периферията. 

Идеята на този законопроект е да кажем на гражданите, че ще положим усилия изборите да бъдат честни. Това заяви народният представител от „БСП лява България” Мая Манолова от парламентарната трибуна при дебатите за промени в Закона за гражданската регистрация на първо четене, предложени от левицата, предаде Агенция „Фокус”. 

„С регистрацията на по 100 избиратели в несъществуващи сгради, полуразрушени такива, редица кандидати за кметове се надяват да променят местния вот. За никой не е тайна, че преселението е начин да се повлияе на местния вот”, уточни Манолова и подчерта, че трябва да си даваме сметка за демотивиращия ефект върху българските граждани за участие в изборите. „Те се питат защо да гласуват като от партийните централи са се сдобили с необходимия брой гласове”, посочи тя.

„Очаквам, че този път и в резултат на призивите на председателя на ГЕРБ, нашия законопроект и този на РБ да бъдат подкрепени”, заяви Манолова.

По думите й с приемането на законопроект, който предлага, ще се подкрепи извършването на служебна проверка на новите адресни регистрации за периода 1 февруари до 30 април.