Няма ракети за борба с градушките

4000 ракети са в бойна готовност, екипите могат да реагират до пет минути

Агенцията за борба с градушките не разполага със средства за закупуване на противоградови ракети. Информацията потвърди директорът й Николай Николов.

Дори ракетите, които се изстрелват от началото на сезона, са взети от фирмата производител, без държавата да ги плати.

Днес е обявен код за опасност в 5 области в Южна България, където се очакват дъжд, бури, гръмотевици и евентуално градушки.

Още през май агенцията е поискала от държавата пари за ракети. До момента пари няма, а градушките не чакат.

Налага се фирмата производител да предостави назаем и на добра воля ракети. Повечето от взетите назаем обаче от началото на сезона вече са изстреляни, обясни Николов, цитиран от БНР.

Взети са еднократно 5 700 ракети. Преди те да бъдат заплатени, други не могат да се вземат, предупреди Николов. 4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките. При необходимост ще бъдат взети и допълнителни ракети. При образуване на голямо количество облаци възможната реакция на екипите е до 5 минути, допълни инж. Николов пред Радио Фокус.

Агенцията защитава само половината от обработваемата земя. За да се разшири защитаваната територия, вероятно ще се наложи фермерите да си плащат такса. Очакванията на директора на агенцията на производителите това да не струва повече от 2 лева на декар.

Идеята за това е обсъдена с браншовите организации и те нямат нищо против да плащат таксата, твърди директорът на агенцията за борба с градушките.

Припомняме, само преди два дни градушка унищожи посевите в Димитровградско. В началото на месеца бури не пощадиха и Централна и Източна България,като отново градушки унищожиха посеви и реколта. Най-много бяха пораженията в Карнобат и Павликени, където градушката продължи около 20 минути. Градушка падна и в Силистренско, и Сливен.