Джихадистите изпращат хиляди деца-камикадзета на първа бойна линия

Свят

16-06-2015, 17:35

Снимка:

Архив/Varna.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Премиерът на Ирак съобщи, че около 40 "живи бомби" влизат в страната всеки месец

Около 40 камикадзета влизат в Ирак всеки месец, обяви премиерът на страната Хайдер ал-Абади, като призова страните в региона да ограничат притока на чуждестранни бойци, предаде АФП.

Атентаторите-самоубийци са едни от най-смъртоносните оръжия на джихадистката група на "Ислямска държава". Те се използват основно за поразяване на цивилни цели, на които има много хора.

Броят на чуждестранните бойци в момента надвишава броя на иракчаните, подчерта премиерът, като подчерта, че камикадзета влизат от всички околни държави. Той настоя проблемите да бъдат разгледани и от тези страни. "От другите зависи да спрат тези терористи, които идват в страната ни, и да спрем тази машина за унищожение и тероризъм", каза той.

Терористичната офанзива на "Ислямска държава" постигна резултати през миналата година, когато падна един от главните градове на Ирак – Мосул. Оттогава джихадистите владеят 1/3 от територията на страната, включително гранични райони със Сирия.

Премиерът на Ирак изнесе данни, според които, "Ислямска държава" обучава хиляди деца от над 100 държави да се бият с иракските сили за сигурност. Джихадистите изпращат децата на първа линия на бойното поле.