Ципрас вини МВФ, ЕЦБ и ЕС за гръцката ситуация

Свят

16-06-2015, 16:53

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Кредиторите демонстрират сила, искат да унижат страната, обяви в провокативна реч лидерът на СИРИЗА

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас нападна кредиторите, заявявайки, че Международният валутен фонд (МВФ) е престъпно отговорен за гръцката ситуация, съобщава британският "Дейли телеграф", цитиран от нюз.бг.

В изключително провокативна реч пред депутатите от управляващата СИРИЗА Ципрас изтъкна, че кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕС) използват преговорите, за да покажат своята сила, докато "ние преговаряме от добра воля".

Според него реалните преговори започват от днес, подчертавайки, че кредиторите искат да унижат Гърция.

Той не спести критиките си и по адрес на Европейската централна банка, обвинявайки институцията, че се опитва финансово да накаже балканската държава като ореже някои търговски сделки и операции.

Ципрас каза още пред депутатите, че допълнителните финансови съкращения са политически мотивирани.

Нужно е по-голямо облекчение по отношение на дълга преди да разгледаме орязване на пенсиите, изтъкна той и добави, че решението кой ще плаща данъци в Гърция е "отговорност на гръцкото правителството".

Говорител на гръцкото правителство обяви, че Атина е представила предложения и чака с интерес официален отговор от институциите.

Стана ясно, че Ципрас ще пътува до Санкт Петербург в петък, за да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, информира Кремъл.

Двамата преговарят често по телефона, което води до спекулации, че Русия може да сключи споразумение с Гърция за финансова помощ. Москва многократно заявява, че това е проблем на Европейския съюз.

В същото време германското издание "Билд" пише, че Гърция ще настоява за шестмесечно отлагане изплащането на заема на Международния валутен фонд. Атина отхвърля информацията.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пък обяви, че няма да представя ново предложение на срещата на еврогрупата в четвъртък.

По непотвърдена информация кредиторите планират да наложат контрол върху капиталите, ако Гърция отхвърли предложенията в четвъртък.

Гърция обвинява Европа, че се опитва да промени гръцката власт, докато кредиторите излизат с ултиматум.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма много нови новини за Гърция.
"Концентрирала съм цялата си енергия в подпомагане на трите институции да намерят решение с Гърция. Разглеждам го като моя задача. Искам да направя всичко възможно Гърция да остане в еврозоната", добави тя.

Меркел не е сигурна дали Атина и кредиторите ще успеят да се споразумеят в четвъртък.