Финансовото министерство опроверга омбудсмана за допълнителните семейни помощи

Общество

16-06-2015, 16:15

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

То твърди, че разпоредбата за полагащи се 100 лв. на родители с деца, останали без градина е била валидна само за 2009 г.

Министерство на финансите разпространи опровержение на отправената критика и запитване от страна на националния омбудсман Константин Пенчев във връзка с неизплащането на полагащи се 100 лв месечно на семейство, чието дете е останало извън обхвата на общинските детски градини.

Своето запитване кога Министерство на финансите ще публикува съответната наредба, приета още през 2009 година, за да може тя да влезе в сила, омбудсманът разпространи тази сутрин, уточни нюз.бг.

В отговора си Министерство на финансите посочва, че изпълнението на чл. 10б от Закона за семейните помощи за деца, с които семействата, на които детето не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ от 100 лв месечно за всяко дете от 3 до 6 годинки за сметка на републиканския бюджет, е обвързано с изпълнението на Закона за държавен бюджет.

От министерството уточняват, че законово това е критерият, че очакваният годишен размер на положителното салдо по консолидираната фискална програма превишава 3 на сто от прогнозата за годишния брутен вътрешен продукт. И спрямо наредбата не се влошава утвърденото с чл. 1, ал. 3 бюджетно салдо по републиканския бюджет.

От министерството посочват, че според законодателството и според наличните данни, разпоредбата за допълнителните семейни помощи е била в сила само за бюджетната 2009 година (ако са изпълнени условията на § 102 от ЗДБРБ за 2009 година).