Кметът на Рим поведе гей парада

Инацио Марино: „В Рим любовта е свято нещо и градската управа ще отстоява обещанията си към всичките му жители!”

Кметът на Рим Инацио Марино и шефовете на основните отдели в общината поведоха лично гей прайда във Вечния град. В най-масовата за годината в Италия проява на ЛГБТ общността участваха над 250 хиляди лесбийки и хомосексуалисти от страната и техни гости от чужбина.

Шествието на ша­­реното множество започна от известния площад „Ре­­публика”, премина през историческия площад „Ве­­неция” и покрай Коли­зеума, завършвайки из уличките зад него, които са притегателен център за празнуващите във Вечния град.

В шумната манифестация бяха включени и петдесет подвижни платформи, на които бяха окарикатурени недолюбващи гей привичките политици, общественици и представители на католическата църква.

Сред взетите на подбив бе и премиерът Матео Ренци, който бе изтипосан с огромни уши и длани зад тях, под които се четеше призив с големи букви: „Вслушай се най-после в исканията ни!”

Кметът Инацио Марино, който миналата година се прочу с венчавката на гей двойки въпреки несъгласието на централната власт, се обърна към участниците в парада с кратко прочувствено слово. В него жененият и баща на две деца хирург обяви, че в Рим любовта е свято нещо и градската управа ще отстоява обещанията си към всичките му жители, включително и към участващите в парада радетели на еднополовите връзки.

А по повод на узаконените от него гей бракове първият гражданин на Рим заяви, че се гордее с начинанието си, тъй като независимо от техните секспристрастия, всички граждани на страната трябвало да се радват на дадените им от конституцията права и свободи.

Гей парадът бе приветстван и от шефката на Камарата на депутатите на Италианския парламент Лаура Болдрини, която определи съботния ден като изключително важен за политиката. По простата причина, че тя трябвало да дава точни отговори на променящото се непрекъснато общество, част от което вече е набиращата скорост еднополова любов.