Военновъздушните сили на САЩ ще увеличат присъствието си в Европа

Разполагането на изтребители Ф-35 в британската база Лейкънхийт ще е само началото

Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да увеличат присъствието си в Европа заради нарастващото напрежение с Русия, заяви високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати обявиха през януари планове да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г.

"Това е само началото. Ще има още такива разполагания. Ще продължавате да виждате все повече сили, (изпращани на ротационен принцип)", заяви американският министър на военновъздушните сили Дебора Лий Джеймс пред репортери на международното авиоизложение в Бурже, край Париж.

Тя отбеляза, че е прекалено рано да даде подробности, но добави, че не вижда причина, поради която да не може изтребители Ф-22 да бъдат разположени в Европа в бъдеще.

"Най-голямата заплаха за мен е какво се случва с Русия и нейните действия. Това до голяма степен е причината да съм тук в Европа", каза американският министър на военновъздушните сили.

След Франция Дебора Джеймс ще посети още Великобритания, Италия, Кипър, Полша и Германия.

"Ще успокоим съюзниците от НАТО, че сме рамо до рамо с тях", подчерта американският министър на ВВС. В същото време Джеймс призова страните от алианса разходите им за отбрана да бъдат на договорените равнища.

Изказването на Дебора Джеймс идва само дни след като руски и американски летателни машини едва не се сблъскаха над Черно море, припомня inews.

Руският самолет е летял известно време на еднаква височина и на три метра разстояние от американския, след което е напуснал зоната.