Затягат мерките при шофьорските изпити

Общество

16-06-2015, 11:25

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

От август всички курсисти ще бъдат заснемани, заради масовото явяване с фалшиви лични карти

Въвеждат нови, по-строги мерки при провеждането на шофьорските изпити след разкритите схеми за купуване на книжки.

От август всички курсисти ще бъдат заснемани, докато решават листовките, за да не се допуска явяване с фалшиви документи, съобщава Нова телевизия.

От началото на годината досега инспекторите от "Автомобилна администрация" са заловили над 200 нарушения по време на шофьорските изпити. Сред тях - явяване на едни кандидати вместо други с фалшиви лични карта.

За да спрат подобен тип практики оттук нататък ще се правят снимки на кандидатите с таблет по време на изпитите и те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка.

От август всички кандидат-шофьори ще решават листовките електронно. Така предварително маркиране на верните отговори няма да има. Няма да има и възможност някой друг да се яви вместо нас на изпита.


За да спрат тези практики таблетите ще снимат кандидатите по няколко пъти по време на изпита, без те да знаят кога.

"При изпращане на протокола в МВР на електронен носител чрез специализиран софтуер ще бъде сравнявана снимката, която е направил таблетът по време на изпита със снимката, която ще предостави кандидата за издаване на свидетелство за управление", добавя изпълнителният директор на "Автомобилна администрация".

Според автошколите обаче нечестни рокади на кандидати за книжка няма кака да стават без участие на изпитващи от ДАИ.

"Изпитващият, който провежда препитването, трябва да провери всяка лична карта по отделно преди раздаване на листовките - за да се правят такива замени, значи той е много вътре в играта", обясни Борислав Гаврилов - собственик на автошкола.

Затова предлагат камери да контролират и изпитващите, а всяка школа, която участва в схеми за купуване на книжки, да остава без лиценз.

"Защото най-страшното нещо е да пуснеш неподготвен човек на пътя, който да не може да контролира автомобила - едно сериозно оръжие", на мнение е Гаврилов.

Предстои и всички камери, които в момента снимат курсистите, да се сменят с нови, с по-висока резолюция, които по-внимателно да следят за нарушители.

Сред другите мерки са командироване на изпитващи от един областен отдел на ДАИ в друг. Така например няколко служители от ДАИ-София вече са изпратени в ДАИ-Кюстендил - един от отделите, при който имаше нарушения при провеждането на шофьорските изпити.