34-ма задържани в "Орландовци", 4-ма остават в ареста и след разпита

Крими

16-06-2015, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не стихва напрежението в района

20 души са задържани при протестите в столичния квартал "Орландовци", пише "24 часа онлайн".

За трета поредна вечер напрежението в района не стихва. То беше предизвикано в събота, след като българи бяха нападнати от роми с брадви, защото им направили забележка да не слушат високо музика.

Около 18.30 часа вчера започна протест, организиран в социалните мрежи. Наред с местните жители бяха дошли и младежи, за които може да се предположи, че са спортни запалянковци. Всички те се бяха събрали на площада пред читалище "Райна Княгиня".

В района имаше засилено полицейско присъствие, жандармерия и дори водни оръдия. Първоначално протестът беше мирен, но с настъпването на вечерта част от събралите се опитаха да пробият полицейския кордон, който не допускаше протестиращите да навлязат в ромските махали. При завързалото се кратко спречкване една група от около 20-тина младежи успя да се отскубне и да пробие, но много бързо беше спряна от служителите на реда. Демонстрантите бяха задържани за нарушаване на обществения ред и отведени в различни столични полицейски управления.

Според по-късно получена информация са били задържани общо 34 души, но след разпит са освободени 30, 4-ма остават в ареста. Хората от района смятат, че причина за конфликтите са приходящите роми от Ямбол и др. места, Те не искат и присъствието на ултраси сред тях.