Спектакълът на Националната опера "Пръстенът на Нибелунга" ще се играе във Фюсен

Политика

15-06-2015, 17:56

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министър Вежди Рашидов договори догодина там да има цял фестивал от наши постановки

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на еднодневно работно посещение в Германия, присъства на представянето на най-големия българо-германски оперен проект за 2015 г. – грандиозният спектакъл "Пръстенът на Нибелунга”, който ще бъде показан от 12 до 17 септември т. г. във Фестивалния театър на град Фюсен.

Фюсен е мястото, където се е зародила идеята за знаменитата творба на Рихард Вагнер, но "Пръстенът на Нибелунга” никога не е поставяна там. Сега това ще направи Софийската опера и балет по идея и под режисурата на директора Пламен Карталов.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, на други институции, както и на дарители и меценати от България и Германия.

Залата на Фестивалния театър във Фюсен има 1 360 места, а комплексът е разположен срещу прочутия замък „Нойшвайнщайн” на крал Лудвиг Втори, покровител на Вагнер.

От 12 до 17 септември 2015 г. 226 изпълнители от Софийската опера ще изнесат четири представления на "Пръстенът на Нибелунга” сред многобройна публика от 11 държави. Само декорите на представленията заемат 6 камиона.

Интересът към българския проект е много голям, тъй като във Фюсен годишно минават 2 млн. туристи – градът е част от прочутата туристическа дестинация "Романтичната улица”, която започва от Венеция и стига до Аугсбург. По време на гостуването на Софийската опера с "Пръстенът на Нибелунга“ на спектаклите се очаква многобройна публика и от Вагнеровите общества от Германия.

По-рано днес на среща с кмета на гр. Фюсен г-н Паул Якоб министър Рашидов договори през 2016 г. Софийската опера да има специален свой оперен фестивал във Фюсен с творби от италианската, немската и руската класика. Кметът на Фюсен поздрави българския министър на културата за изграждането в София на новата Национална галерия „Квадрат 500” и поиска ако е възможно българска скулптура да краси историческия център на града, така както скулптурни творби от Япония и други държави са разположени на емблематични места във Фюсен.