Русия превъоръжава ракетната бригада в Калининградска област

Свят

15-06-2015, 17:28

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Готви се да отговори адекватно при евентуално разполагане на тежко въоръжение на НАТО на Балканите

Русия адекватно ще отговори на разполагането на тежко въоръжение на НАТО и САЩ в Източна Европа и в балканските страни.

Това заяви координаторът на генералния инспекторат към Министерството на отбраната на Русия Юрий Якубов, цитиран от Интерфакс.

В случай, че се реализира този сценарий, това ще бъде „най-агресивната стъпка на Пентагона и САЩ от времето на Студената война".

По думите му в такъв случай Русия ще подсили военния потенциал на всички войскови подразделяния по западните си граници. Юрий Якубов изтъкна още, че ракетната бригада в Калининградска област е започнала да се превъоръжава с нови оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер".

Той добави, че руските сили в Беларус също ще бъдат оборудвани с нова техника, уточнява агенция нюз.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар относно плановете на САЩ да разположи тежки оръжия в бившите съветски балтийски държави и в Източна Европа, подчертавайки, че Москва ще коментира само в отговор на официално изявление от страна на САЩ.

През уикенда в. "Ню Йорк таймс" съобщи, позовавайки се на представители на американското правителство, че САЩ планира да разположи тежко военно оборудване в Прибалтика и Източна Европа, включително в България, за да успокои съюзниците си, притеснени от ролята на Русия в Украйна, както и за да възпре агресията й.

Полша и Литва потвърдиха, че са водили разговори с Вашингтон за разполагането на тежки оръжия във военни бази в региона.