Инвалид и съпругата му направиха луксозна база за параолимпийци в дома си

Общество

15-06-2015, 17:12

Снимка:

в. Труд, Веселина Ангелова

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В имота им има рехабилитационен комплекс, джакузи, дори параклис

42-годишен инвалид и съпругата му направиха луксозна тренировъчна база за параолимпийци в Полски Тръмбеш, която нарекоха "Аз мога".
Виолета и Георги Трифонови са пример за силата на човешкия дух и безграничните възможности, когато желанието за живот е силно, пише Труд.

Двамата са изградили модерен рехабилитационен комплекс с басейн с топла вода, джакузи и съоръжение за инвалиди.Сам Георги влиза във водата и прави упражнения за раздвижване. Той може да стъпва само във вода и е обнадежден, че скоро ще проходи.

Дворът на къщата им е превърнат в приятно място за отдих с морава и кипариси, между които са поставени спортни съоръжения за параолимпийци. Изградена е хотелската част. Всяка стая е със специални легла и с оборудване за инвалиди. Кухнята също е пригодена за хора с увреждания. В имота е вдигнат и параклис.

Нестандартната идея осенила семейството, след като Георги Трифонов пострадал тежко преди 6 г., докато бил на гурбет в Испания. В злополучния 20 май 2009 г. нашенецът и петима испанци работели на 14-метрова стопанска постройка, когато половинтонна бетонна греда се откъснала и ги затиснала. Единият от мъжете загинал на място, другите били ранени леко, а Георги се оказал между живота и смъртта.

Строежът бил на 7 испански фирми, а българинът имал трудов договор и осигуровки. Веднага на мястото на трагедията пристигнали хеликоптер, линейки, полиция, спасители. Надеждата българският гастарбайтер да живее била минимална. Оказало се, че гръбнакът на мъжа е увреден, крайниците му са неподвижни и е в кома.

Така Георги Трифонов прекарал в испански болници година и четири месеца. Три месеца бил в Сарагоса и после в специален център за рехабилитация в Мадрид. "Направили са ми операция на петия ден, защото тогава са сформирали екип, не е било възможно да ме местят. Десет дни съм бил в реанимация, докато дойдат лекари от Барселона. Направиха всичко за мен в Испания. Получих пожизнена пенсия 150% от трудовото възнаграждение и обезщетение от застрахователя, както и пари за реновиране на къщата в Полски Тръмбеш и на буса ни, за да може всичко да бъде пригодено за инвалид", разказва Георги Трифонов.

Въпреки тези придобивки нашенецът е прикован към леглото и инвалидната количка. По професия той е касапин, а жена му е шивачка. Преди десетина години Георги заминал да търси работа във Франция, но след кратък престой се озовал в Испания и станал строител.Тогава изтеглил жена си, двете им деца близнаци и нейните родители. Най-напред Виолета работела в кухня, после в казино. След това с друга българка отворили бар в градчето Ехея край Сарагоса. Наели изоставена сграда, обновили я и отворили бара. Завъртели успешен бизнес. Децата пък тръгнали на училище, били доволни от живота си, докато не ги сполетяла трагедията и подреденият и щастлив живот рухнал.

Георги и съпругата му обаче не се предали и се захванали усърдно да работят за неговото възстановяване. Виолета неотлъчно е до мъжа си. "Испания е много подредена и законова държава. Никой не направи проблем, че мъжът ми е гурбетчия, законите са железни. Рехабилитацията в Мадрид бе в частна клиника, но разходите се поемаха от застрахователя. Всички пари се плащат в срок, а там понятието ТЕЛК не съществува. Заради това съпругът ми е с пожизнена пенсия. Ако бяхме останали в Испания, застрахователят щеше да е задължен да се грижи до живот за пострадалия и за неговите лекарства и нужди", обяснява Виолета.

Въпреки това семейството се прибрало в Полски Тръмбеш. Упоритата жена прави и невъзможното, за да помогне на съпруга си да надвие страшната диагноза и да проходи. Най-напред купила фитнес уреди и захванала сама да го раздвижва. Виолета вярва и в Божията помощ, защото Георги реално живее втори живот. "Една година търсих лекари у нас и хора, които да помогнат. Всички казаха, че е направено всичко възможно и Георги ще изкара живота си на легло и най-много в количка, местен като труп. Аз обаче не спрях и не повярвах в това. Свързах се е испанския професор Хесус Девеса, за когото бях чула още там. Написах обстойно писмо за цялата история на съпруга си.
Той ми отговори, че трябва да ползваме хормон на растежа, а после може да приложи експериментално лечение. Така за 11 месеца се научих да бъда и медицинска сестра и поставях на Георги инжекции с този хормон на растежа, от който един флакон струва 615 лв. и се намира адски трудно", споделя борбената жена.

След тази терапия и гимнастиката той започнал да усеща краката си, ръцете и тялото си. Виолета открила и друг мъж със същата диагноза от Гоце Делчев. Той я посъветвал да заведе съпруга си в Павел баня. "Отидохме и вкарах Георги в минералния басейн на болницата, където водата е най-силна. Успя да направи първите си 10 крачки във водата", разказва Виолета.

След това повторил процедурата, но се оказало, че за да върви, трябва да има басейн, а минералната вода е много силна и изтощителна.

"Вече има резултат и чудото се случва, защото Георги прави неща, които с тези увреждания не би трябвало да може. В България обаче отношението и условията за хората с увреждания е крайно лошо. Системата е вдигнала ръце от тези хора. А те полагат неимоверни усилия и труд, за да се върнат към нормален живот. Затова решихме да изградим база за параолимпийци, където да могат да тренират и да се възстановяват и други инвалиди", реди Виолета Трифонова.

Така след месеци пътуване до Павел баня семейството решило да построи собствен комплекс и да го дели и с параолимпийци.
Благородната идея е реализирана със съдействието на общината в Полски Тръмбеш и кмета Георги Чакъров. Трифонови купили 1 дка общински терен, за да оформят парцел, върху който вдигнали тренировъчната база. От къщата към басейна Георги направил подемник, за да отива до водата лесно. За самия басейн купил лифт за инвалиди за 15 000 лв., с който ще се влиза спокойно в басейна.

Находчивите съпрузи са отправили оферта до Българската параолимпийска асоциация. Експерти посетили базата, за да видят условията. "Все още обаче не може да се каже кога ще дойдат параолимпийци за тренировки. Ние сме напълно готови и ги чакаме", каза Виолета Трифонова.