Почти една година след наложените срещу Русия санкции и контрамерките на Москва

Свят

15-06-2015, 17:00

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

„Файненшъл таймс" отбелязва, че руски и чуждестранни компании са успели законно, полузаконно и незаконно да заобиколят рестрикциите.

Вестникът пише, че докато американски и европейски банки се оплакват, че бизнесът им е почти напълно спрял, компании в много други сектори са намерили начини да заобиколят санкциите.

Стоките и услугите, които на теория са обект на санкции реално те не изглеждат така. Компаниите изглежда, че си работят, съобщава изданието, позовавайки се на представител на консултанска фирма в Москва.

Има легални, полулегални и незаконни начини и всички те са разпространени, изтъкна високопоставен представител на чужда бизнес асоциация в Москва. Например чужди компании изнасят за Русия през трети страни, които не са наложили антируски санкции, такива като Турция и Бразилия.

Представител на европейска инженерна компания разкри, че някои от конкурентите им сега използват заводи в трети страни, за да изпълнят някои поръчки на Русия, които попадат под ограниченията. Като примери се дават Китай и Индия.

Има случаи, при които руски клиенти, които имат ограничения да закупуват определено оборудване от техните традиционни доставчици, създават нови компании и се свързват със същите доставчици.

Вестникът цитира главен продавач от френска компания в Русия, който обяснява, че малко след като неговата компания е информирала руска държавна фирма, че не може да й продаде поисканите продукти, руската компания се е свързала с друга руска фирма, която не е в „черния списък" и е отправила същата поръчка.

В енергийния сектор европейски регулатори изчистиха пътя за сътрудничество между европейски компании и Роснефт, позволявайки продължаване на работата по проекти в Арктика, въпреки че тези проекти са засегнати от санкциите.

На кредитния пазар също се заобикалят санкциите.