При въздушен удар е убит свързаният с Ал Кайда ислямист Мохтар Белмохтар - Неуловимия

Свят

15-06-2015, 16:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той е обвинен за организиране на нанападението на газово находище в Алжир

При американския въздушен удар в Либия е убит свързаният с Ал Кайда алжирски ислямист Мохтар Белмохтар, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на международно признатото либийско правителство.

"Американски самолети извършиха операция, при която бяха убити Мохтар Белмохтар и група либийци, участващи в терористична организация в източна Либия", съобщи правителството в декларация. САЩ са предприели въздушния удар след консултация с временното либийско правителство, се уточнява в декларацията, цитирана от Франс прес.

Мохтар Белмохтар е обвинен в организиране на нападението през 2013 година срещу газовото находище Ин Аменас в Алжир, при което бяха убити 35 заложници, включително трима американци.

Пентагонът потвърди снощи, че мишена на ударите е бил Белмохтар, но не и изявлението на либийското правителство, че той е бил убит.

Ислямист, близък с екстремисти в Либия, твърди, че при вчерашния антитерористичен удар на САЩ свързаният с Ал Кайда терорист Мохтар Белмохтар не е бил убит.

При условие да остане анонимен поради страх от репресии ислямистът казал за Асошиейтед прес, че Белмохтар не е бил на мястото, срещу което е бил насочен американският удар. При обстрела били убити четирима членове на "Ансар Шариа".

Досега няколко пъти е съобщавано, че Белмохтар е бил убит, включително през 2013 година, когато имаше твърдения, че е убит в Мали. Алжирският едноок ислямист получил от френските военни прозвището "Неуловимия", посочва Ройтерс. Той се е сражавал в Афганистан и Алжир и дълги години е бил влиятелна фигура в джихадистките бунтове в Северна Африка и Сахел. Участвал е в контрабанда, задържане на заложници, трафик на оръжия, както и в конфликта в Мали.