НОИ напомня: На 30 юни изтича срокът, в който могат да се подават болнични листи на хартия

Общество

15-06-2015, 14:01

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

6-месечният гратисен период бе за лекари и медицински заведения, които нямаха техническа готовност

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня на лекарите, че на 30 юни 2015 г. изтича 6-месечният преходен период за представяне на хартиен или електронен носител на данните за издадените от тях болнични листове.

Той беше предвиден за лекари или лечебни заведения, които към 1 януари 2015 г. нямаха техническа готовност или свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.

От 1 юли 2015 г. се запазва общият ред за електронно подаване на данните от болничните листове. За подготовка, представяне и достъп до регистъра, органите на медицинската експертиза могат да ползват предоставения от НОИ безплатен софтуер или специализиран софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ.

Нужното на медицинските лица е: да разполагат с интернет връзка, квалифициран електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб-приложението в сайта на НОИ като потребители на регистъра и да са получили предварително от НОИ уникални номера на болничните листове за представяне по електронен път.

От началото на годината до момента в Електронния регистър са постъпили данни за 1 317 919 болнични листове. На хартиен носител са подадени 7 981.

Регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 8 503 лечебни заведения.

До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса по изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане.
Той включва разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път.

Целта е с реализацията на проекта да се съкрати времето за изплащане на обезщетенията, а също така и намаляване на административната тежест както за лекарите и лечебните заведения, така и за осигурителите и самоосигуряващите се лица.