Гербът на Македония "взаимстван" от Созопол?!

Общество

15-06-2015, 11:49

Снимка:

Архив/Burgas.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Такава теза развива шефът на НИМ по повод открития вчера оловен букраний

При разкопки в Созопол в неделя е била открита интересна археологическа находка - оловен букраний. Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в. пр. Хр. Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време, разкрива директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, цитиран от агенция нюз.

Това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век.

Имало я в гроба му в с. Вергина (Северна Гърция). Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъчи, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави.

Сега обаче може да протестира Созополска община, наследник на Аполония Понтика. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му - лекуващото слънце.

Община Созопол може да осъди Македония за "неправомерно ползване" на древен паметник. В България има такъв член в закона и много фирми ползващи ритони на Панагюрското съкровище бяха осъдени да платят на музеите солидни суми.

Адвокати вече ровят в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония. Амбициозният кмет на Созопол г-н Панатйот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение.