Волейболистите ни надиграха драматично Белгия с 3:2

Топреализатор стана Жани Желязков с 26 точки

Българският национален отбор по волейбол започна с победа участието си на първите в историята Европейски игри в Баку. Нашите момчета надиграха драматично Белгия с 3:2 (16:25, 25:23, 20:25, 25:23, 11:15) в първия си мач от Група B.

Избраниците на старши-треньора Николай Желязков на два пъти повеждаха в резултата, но борбените белгийци успяваха да изравнят. Така се стигна до тайбрека, в който "лъвовете" се наложиха с 15:11. Топреализатор в двубоя стана Жани Желязков, който реализира 26 точки (51% в атака). Страхотен мач за нашия тим изигра централният блокировач Николай Николов, който завърши с 21 точки (8 блокади, 87% в атака).

За "червените дяволи" силно се представи диагоналът Йоан Кокс, който реализира 23 точки (54% в атака). Така преди последния мач от тази група България заема второто място с две точки. Лидер е Словакия, който по-рано днес изненадващо победи Италия с 3:1. Последният сблъсък от днешната програма противопоставя Германия и Русия.

„Ключът в този мач беше развитието на втория гейм – коментира след мача треньорът на тима на България Николай Желязков. - Имахме шанс да поведем с 2:0, но играхме без капитана си, който е най-опитния ни играч. Имахме много млади играчи на полето. В трудните моменти тази липса на опит ни попречи да затворим гейма. Мачът беше много труден, но за мен най-важното е, че започнахме турнира с победа. Ще анализираме срещата и най-вече грешките и силните си страни и ще се опитаме да подобрим играта си за следващия мач. Важното е, че успяхме да се борим през целия мач и го спечелихме“.

В понеделник е почивен ден за националите, а във вторник "трикольорите" ще се изправят срещу Италия във втората си среща от турнира. Двубоят е от 17:50 часа б.в. и ще може да бъде гледан на живо по БНТ HD.