"Ядрените" държави продължават да модернизират въоръжението си

Свят

15-06-2015, 11:00

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Темпът на съкращаване на арсеналите им се забавя

Страните, притежаващи ядрени оръжия, продължават да модернизират ядрените си арсенали въпреки изразената от международната общност воля за разоръжаване, обяви Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ). Франс прес цитира оценката на СИПРИ, че броят на ядрените глави в началото на 2015 г. е 15 850, от които 4300 са оперативни. През 2010 г. ядрените глави са били 22 600, от които 7650 оперативни, сочат годишните данни на СИПРИ.

Тази година, подобно на 2014, темпът на съкращаване на ядрения арсенал в света се забавя в сравнение с предишното десетилетие, уточнява БТА.

Съкращения на ядрените арсенали извършват основно САЩ и Русия, които притежават съответно 7260 и 7500 ядрени бойни глави или 90 на сто от ядрения арсенал в света. Но тези две страни изпълняват "големи и скъпоструващи програми за модернизация на системите за изстрелване, ядрените глави и тяхното производство", посочва изследователят от СИПРИ Шанън Кайл.

Другите законно признати държави, притежаващи ядрени оръжия по силата на Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1968 г. - Китай с 260 ядрени бойни глави, Франция с 300 и Великобритания с 215 - или разполагат нови системи носители на ядрени оръжия, или са обявили намерение да го сторят. Изглежда те са решени да поддържат задълго арсеналите си, отбелязва СИПРИ.

Китай е единствената от петте ядрени сили, която увеличава запаса си от ядрени глави и тази тенденция вероятно ще продължи, макар и в малки бройки.

Арсеналите на другите държави, притежаващи ядрени оръжия, са значително по-малки. Индия има между 90 и 110 бойни глави, Пакистан - между 100 и 120. Тези арсенали обаче продължават да растат. Израел има 80 ядрени глави и продължава да изпробва нови балистични ракети с голям обсег, посочва СИПРИ.

Ядрената програма за военни цели на Северна Корея вероятно бележи технически напредък, но е трудно да се направи точна оценка. Според СИПРИ Пхенян има между 6 и 8 ядрени глави.

Надеждната информация за ядрените арсенали според шведския институт зависи от всяка държава. Най-прозрачни са Съединените щати, Великобритания и Франция дават частична информация. Русия твърди, че информира Съединените щати, но не общува по въпроса с никоя друга държава. Вашингтон е престанал да публикува подробни данни за ядрените сили на Русия и Китай, който не дава почти никаква информация.

"Въпреки множеството международни декларации за приоритета на ядреното разоръжаване, програмите за модернизация, които се изпълняват в държавите, притежаващи ядрено оръжие, дават основание да се смята, че никоя от тях няма да се откаже от ядрения си арсенал в близко бъдеще", посочва Шанън Кайл, цитиран от АФП.