Мораториум за мястото на пенсиониран държавен чиновник?

Общество

15-06-2015, 07:13

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Идеята на Кр. Велчев от ГЕРБ е първа стъпка за намаляване на администрацията

Въвеждане на мораториум от 3 години за назначаване на нов служител на мястото на пенсиониран или съкратен чиновник в държавната администрация. Такава идея е била обсъдена между депутати от ГЕРБ и синдикати при срещите им в НС във връзка с пенсионната реформа и хроничната липса на средства в бюджета за социално осигуряване, пише в. "Монитор". Предложението дошло от зам.-шефа на парламентарната група Красимир Велчев като първа стъпка към по-сериозни мерки за свиване на държавната администрация и оттам на разходите за бюрокрация.
Конкретният брой на годините, в които да не се назначава човек на освободената позиция, разбира се, може да бъде и друг, уточни пред „Монитор” Велчев. По време на разговорите с представителите на профсъюзите той поискал да се направи справка за това
колко чиновници годишно излизат в пенсия и на база на тази информация да се определи времето на мораториума. Депутатът коментира, че евентуалното въвеждане на подобна мярка трябва да стане след сериозно обсъждане. Например тя нямало как да се приложи за абсолютно всички позиции, тъй като някои били ключови за съответната администрация и няма как да останат вакантни. Трябвало да се уредят и вариантите, по които след пенсионирането на чиновник дейностите му биха се разпределили сред останалите служители. Велчев обаче е категоричен, че такава мярка е абсолютно необходима, тъй като държавната администрация е твърде раздута и следва да се предприемат мерки, с които тя постепенно да се намали наполовина.
Депутатът даде пример и с чиновниците в НС, които според него били излишно много. Като шеф на комисията по вероизповедания и правата на човека той самият намалил броя на сътрудниците, въпреки че звеното върши дейност, която в предишния парламент бе разпределена между две комисии.
Такава идея с мен не е обсъждана, коментира пред „Монитор” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който даде да се разбере, че предложението не му допада особено много. Според него би било абсурдно, ако например ключов одитор в дадена администрация излезе в пенсия и позицията остане вакантна в продължение на години.