България трябва да усвои 2 млрд. евро пряко сили до края на годината

Най-доброто от печата

15-06-2015, 06:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-много в оставащите месеци имат да наваксват оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие"

До края на годината България трябва да представи пред ЕК разходи в размер на близо 2.1 млрд. евро, за да не загуби средства от старите оперативни програми,пише в. "Сега". Отсега е ясно, че бюджетите няма да бъдат усвоени напълно, като премиерът Борисов е задал като цел да бъде постигнато ниво от поне 90%. 
При оперативните програми 10% неизпълнение би означавало страната ни да изпусне около 667 млн. евро от бюджета на ЕС, става ясно от справка на екипа на вицепремиера Дончев за напредъка по еврофондовете до края на месец май. Наред с ударното разплащане на проекти по стария програмен период министерствата трябва да движат паралелно процедури и по новия програмен период. 
Мобилизацията на администрацията в остатъка от годината следва да е максимална, за да няма загуба на средства. За сравнение - от началото на програмния период до края на май по всички оперативни програми са сертифицирани общо 4.4 млрд. евро, а само за оставащите 6.5 месеца България трябва да заяви пред ЕК за плащане 2.1 млрд. евро. Близо половината от тези средства вече са реално усвоени, но тепърва ще трябва да се проверяват и заверяват от МФ. От данните става ясно, че докато в някои министерства бюджетите са почти изпълнени, други трябва да направят чудо, за да не загубят крупни суми. 
Най-много в оставащите месеци имат да наваксват оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". При "Околна среда" до момента са сертифицирани разходи за 728 млн. евро. В оставащите месеци следва да се отчетат 667 млн. евро допълнително, за да няма загуба на средства. Една от причините за изоставането е формална - по тази програма авансовите плащания са големи, но по регламент се отчитат при приключването на проектите и това намалява сумата. От МОСВ твърдят, че ще успеят да надхвърлят 90% усвояване на средствата, а отделни неизпълнени дейности ще бъдат прехвърлени към новия програмен период, за да не тежи завършването им на националния бюджет. Като рискови по програмата в момента се оценяват 11 проекта в сектор водоснабдяване и 3 в сектор отпадъци. 
Ниско ниво на усвояване отчита и програма "Регионално развитие". До момента по нея са сертифицирани разходи за 845 млн. евро при общ бюджет от ЕС от 1.36 млрд. евро (62.09%). Като високорискови тук се оценяват 32 проекта на обща стойност 519 млн. лв. Ресорното министерство обаче взе мерки още в края на годината, като позволи обявяване на обществени поръчки за проекти от резервния списък. Готовност за стартиране на дейности има по нови проекти на общини на обща стойност 118.5 млн. лв. С тези мерки МРРБ очаква при приключването на програмата загубата да е сведена до 33 млн. евро. 
Проблеми с отделни проекти има и по Оперативна програма "Транспорт", която дълго време вървеше изпреварващо, но възникнаха сериозни забавяния при отделни проекти. Към 31 май по нея са сертифицирани 1.1 млрд. евро, а до края на годината трябва да бъдат одобрени и пратени в Брюксел заявки за още 497 млн. евро. Транспортното министерство вече реши да иска от ЕК позволение да вдигне процента на европейско финансиране по програмата, което ще улесни усвояването на сумите. И тук обаче ще се наложи прехвърляне на дейности в новия програмен период, като довършването на Западната дъга на софийския Околовръстен път и жп проекта "Пловдив-Бургас". Транспортното министерство трябва да търси допълнително 130 млн. евро финансиране за 2016 г. за проекти, които няма да могат да приключат през 2015 г. С най-високо ниво на усвояване на средствата е Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", където е сертифициран 82.2% от общия евробюджет от 1 млрд. евро и до края на годината остават само 183 млн. евро.