Пътешественикът Мирослав Нанков загина в манастир

Най-доброто от печата

15-06-2015, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българинът, изкачил най-високите върхове, паднал от втория етаж

Известният пътешественик Мирослав Нанков загина при нелеп инцидент в Зелениковския манастир в неделя на зазоряване.

54-годишният мъж и съпругата му Мария били в обителта над с. Черни Осъм с група туристи. Според негови близки той паднал от втория етаж и починал на място към 4 часа.

Екипи на Планинската спасителна служба в Троян транспортирали тялото му от труднодостъпния район. От полицията съобщиха, че по него не са открити следи от насилие, но според стандартната процедура е образувано разследване.

Роден и отраснал в Троян, Нанков е завършил външна търговия в УНСС. Преди 15 г. превърна хобито си да пътешества в професия. Зелениковският манастир високо в планината бил любимото му място. Като собственик на туристическа фирма “Адвенчър клуб” той често водел групи там.

Обиколил целия свят - двете Америки от игла до конец, Тибет, Африка, Близкия изток и Балканите, Нанков казваше: “Само на Луната не съм ходил. Бих искал, но не мога да събера толкова пари”. Нанков е покорявал едни от най-високи върхове в света.

“Не познавам друг с такава енергия, с такава стръв към живота. Чудил съм му се - вчера се е върнал от джунглите на Амазония или ледниците на Огнена земя или Килиманджаро, карнавала в Рио и пак тръгва”, разказа журналистът Генадий Маринов, негов съученик и приятел. До последно Миро води битка за спасяването на гората в Троянския Балкан.

Стотици приятели на пътешественика писаха във фейсбук, шокирани от нелепата смърт на Нанков.

“Тази сутрин загубих верен приятел. Миро беше с възрожденски ентусиазъм и родолюбие. Щедър. Той беше неповторим. Неговите спътници и приятели го нарекоха Вожда и той го заслужаваше истински. Миро ме научи да играя шах, а аз го заведох на първият му връх ( Аконкагуа) заедно с Ивайло Кузов. И двамата вече ги няма. Бог да Ги прости !......Миро беше един от създателите на Сдружението за Честни Избори през 1990 г. Беше за нас като Странджата. Незабравим и непрежалим...”, написа бившият депутат и министър на енергетиката Мирослав Севлиевски.