OMW строи газопровод през България

Портфейл

14-06-2015, 16:41

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

"Набуко" е мъртъв, да живее "Набуко", започва статията на "Ди Пресе"

Австрийската държава компания OMV може да построи газопровод, свързващ т.нар. "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропейския разпределителен газов център в Баумгартен край Виена. Това твърди австрийското издание "Die Presse", цитирано от "Стандарт. Бъдещият главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле планира с "Газпром" нов път за руския газ до Виена. Зеле ще поеме поста на една от най-силните енергийни компании в Централна Европа на 1 юли.

Начело на проекта, преминаващ през България, Румъния и Унгария, щял да бъде Райнхард Мичек - бившият ръководител на газопровода "Набуко". От 2009 г. насам той ръководи Wintershall – поделение на химическия гигант BASF, катои един от основните европейски партньори на руския газов гигант и откровен критик на санкциите на ЕС срещу управляващите в Русия. При представянето на Райнер Зеле председателят на надзорния съвет на OMV Рудолф Кемлер заяви, че доставянето на руски газ през Украйна може да се промени и е "много важно OMV да се включи в този процес и да можем да играем ключова роля в качеството си на важен пункт за доставяне на газ от Русия към Централна Европа".

"Набуко" е мъртъв, да живее "Набуко", започва статията на "Ди Пресе". "През 2013 г. официално бе погребан европейският тръбопровод, който трябваше да доставя каспийски газ през Турция и Балканите до Виена с цел да намали зависимостта на страните по пътя му от руския внос. Две години по-късно се увеличават признаците, че обявяването на тази смърт е било преждевременно, и се обсъжда "нов "Набуко", но със съществена разлика - да доставя през Турция газ от Русия, а може би и от Иран."

Този развой на събитията е интересен поради това, че официално ЕС държи транзитът на руски газ през Украйна към Централна Европа да продължава, за да не губи Киев важен източник на приходи в бюджета, а в същото време голяма австрийска компания преговаря с руснаците за заобикаляне на Украйна, както "Газпром" няколко пъти обяви, че ще постъпи след изтичане на последния транзитен договор през 2019 г.

Напоследък от Европейската комисия започнала да убеждава руснаците, че е ненужно газопроводът им първо да минава през Турция като трета страна и че все пак той може да излезе на българския бряг, твърди "Ди Пресе". Посланието, изглежда, е стигнало до "Газпром", пише вестникът, защото компанията обяви, че засега ще строи в морето до точката, в която трасето може да продължи или към Турция, или към България.

OMV участваше в плана за строителство на "Южен поток" на територията на Австрия чрез South Stream Austria - съвместно дружество с "Газпром", в което всяка от страните контролираше 50%.