Змии плъзнаха из градовете

Общество

14-06-2015, 07:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако видите влечугото, се отдръпнете бавно, не я наранявайте и се обадете на 112

Нашествие на змии в големите градове – над 50 са сигналите за влечуги само през последния месец, сочи информация на гражданска защита.
Най-много случаи има в София, Пловдив, Перник и Смолян, съобщава bTV. Все по-често пожарникарите намират змии и в оживените градски райони, но най-много са сигналите от покрайнините.
От пожарната припомнят, че се отзовават на сигнали за змии само ако има пряка опасност за живота на хората. През 2014 г. в страната са регистрирани близо 370 сигнала.
„Да кажем, че въобще не сме оборудвани. Това е с подръчни средства сме си направили куки - и с щипки за вадене на буркани от казан. Това не е достатъчно и не е безопасно”, каза старши инспектор Денко Денков.
В Пловдив призивите за помощ при неочаквана среща с влечуги са над 40 за миналата година. Последният случай е в магазин за домашни потреби.
Биолозите призовават хората да не убиват влечугите, тъй като в градовете няма отровни змии. Влечугите обаче са наистина много.
Експертите съветват да не изпадате в паника, ако видите змия в града. Отдръпнете бавно, не я наранявайте и се обадете на 112.