Мацки се надпреварват по красота в Благоевград

Изложители от 7 страни представят 30 котки от 12 различни породи

Изложители от 7 страни и 30 котки от 12 различни породи на Международна изложба на котки, която се провежда в Младежки дом - Благоевград, пише simili.info. Представители от Гърция, Сърбия, Румъния, Русия, Беларус, Франция и България дойдоха в Благоевград, за да покажат своите прекрасни домашни любимци. Има персийки, Мейн Куун, конкуриращата я, но нежна по характер Регдол, сиамки - нов вид, британска късокосместа, Корниш рекс, Девон рекс, къдрави  и много приятни на допир, защото козината им е лека накъдрена като вълнички, както и Бенгал.

Само двама представители от България присъстват на изложбата. Един от тях е от Благоевград - Светлана Тумбева, собственик на оптика. Семейство Тумбеви има две котки от порода Регдол или в превод парцалена кукла. Казва се парцалена кукла, защото когато го докосваш, козината се отпуска като парцалена кукла. Леко дългокосмести са, с гривичка и сини очи. Те са дружелюбни, любвеобилни, имат ги от 6,7 години. Кастрирани са, мъжки, разказа Светлана. За нея не  е трудно отглеждането им, а удоволствие, защото са около теб и никога не можеш да скучаеш с тях. Първата котка, която взели, прибрали от улицата. За Светлана има толкова прекрасни животинки, които живеят на улицата и биха дали цялата си любов на някой, който ще ги гледа  и обича. Съветът й е да се обърнем към тези животинки, после човек се запалва  и може да си вземе и някаква породиста, ако има желание, а най-важното за нея е човек  да обича животните.

Антония Алексова, развъдник  и председател на федерацията за котки разказа, че чистопородното развъждане в по-малките градове не  е толкова популярно. Хората приемат котките като домашен любимец и не се интересуват толкова да бъде породиста, да притежава характеристики на  дадена порода. Тя има 6 котки, 11 бебета, които отглежда в апартамента си.

Според нея най-много грижи изискват дългокосместата персийка, която е най-трудна за отглеждане, защото има нужда от ежедневно разресване, ежедневни грижи. По-лесни за поддръжка са късокосместите, като характер Регдол е най-добър с малки деца, защото е единствената порода, селекционирана по характер. По-активни са сиамките. "Ако сега си взимате котка, бих  ви разпитала какви са ви навиците вкъщи, условия, колко често си седите вкъщи, колко голямо  е жилището и бих препоръчала порода, която отговаря на това. Характерът на човек също е важен. Той трябва да обича котките, да бъде търпелив и да бъде готов да й се подчинява, защото това не  е куче. Тя има собствени предпочитания към хората и човек трябва да се отдаде на животното", обясни Антония.

В неделя в Младежки дом ще се избере "най-харесваната котка", която ще получи специална награда. Трима международни съдии ще оценяват котките по качеството на стандарта, защото всяка котка има стандарт.