Полицейският протест продължава: Поискаха оставки

Общество

13-06-2015, 14:54

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Цветомила Петрова

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 2 часа преговори преди масовия протест на полицаите

Причината за недоволството на синдикатите на полицаи, пожарникари и надзиратели са готвените промени в условията за пенсиониране, операцията на границата с Турция, както и липсата на диалог с ръководството на вътрешното министерство

Втори пореден ден служители от сектор "Сигурност" излязоха на национален протест.

Протестиращите поискаха оставката на директора на пожарната Николай Николов, на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, както и на вътрешния министър Румяна Бъчварова, съобщава Дарик.

Причината за недоволството на синдикатите на полицаи, пожарникари и надзиратели са готвените промени в условията за пенсиониране, операцията на границата с Турция, както и липсата на диалог с ръководството на вътрешното министерство.

Протестът днес е значително по-мащабен от вчерашния. Събрали са се хиляди униформени в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" до сградата на МВР. В столицата с автобуси пристигнаха полицаи и пожарникари от цялата страна.

Протестът е подкрепен и от надзирателите, чиято причина за недоволство е пенсионната реформа, тъй като условията, при които те се пенсионират, са идентични с тези на полицаите.

Вчера, при опит да бъде отменен протеста, синдикатите бяха поканени на среща с двамата министри Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин. Въпреки че в последните седмици се постигна известно сближаване на позициите около пенсионната реформа, въпросът с 3-годишния гратисен период, за който настояват профсъюзите, остана нерешен. Конфликтът с вътрешният министър пък се задълбочи допълнително. От една страна униформените се оплакаха, че не са получили никакви конкретни отговори на зададените въпроси, главно свързани с продължаващата повече от година операция по охрана на границата с Турция.

От друга страна Румяна Бъчварова изрази съмнение, че зад протестите на полицейските синдикати има друг мотив освен проблемите в сектора и заяви, че те се опитват да я плашат с мускули.

Очаква се по-късно протестиращите да потеглят на шествие до парламента, където ще изградят палатков лагер.