САЩ вдигат знаме в Куба през юли

Точната дата за отварянето на посолството не е ясна, защото Кери се възстановява от счупен крак

Очаква се администрацията на Обама да обяви споразумение с Куба в началото на юли за отваряне на посолства и възстановяване на дипломатическите отношения, които бяха прекъснати преди повече от пет десетилетия, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати с въпроса американски източници.

Двете страни се надяват да сключат споразумението в първата седмица на юли, а скоро след това държавният секретар Джон Кери да отиде в Хавана за церемония по вдигане на знамето за превръщане на американската секция по интереси в Хавана в пълноправно посолство.

Точната дата за отварянето на посолството не е ясна, защото Кери се възстановява от счупен крак на 31 май, а и заради наближаващия краен срок 30 юни за постигане на окончателно ядрено споразумение с Иран, което ще е водещо в дневния ред на Кери в следващите седмици.

Възстановяването на дипломатическите отношения ще е последна фаза в започнатия на 17 декември процес на нормализация, който напредва бавно заради проблеми като състоянието на човешките права в Куба.

Наложеното от САЩ ембарго ще се запази, като само Конгресът може да го отмени. Според източниците администрацията на Обама се надява официално да уведоми Конгреса в следващите две седмици за намерението си да отвори наново посолството на САЩ в Хавана.

Държавният департамент е задължен по закон да уведоми Конгреса най-малко 15 дни преди такова действие.

Комунистическото правителство на Куба вероятно ще действа едновременно със САЩ по отварянето на посолството си и излъчване на свое съобщение за възстановяване на отношенията, каза един от американските източници. Не е още ясно обаче колко бързо двете страни ще номинират посланици.