Безплатни камери в колите превъзпитават "джигитите"

Общество

13-06-2015, 10:49

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Камерите на КАТ „заловиха” 3281 нарушители

Видеонаблюдението на КАТ действа само локално

Покрай стационарните камери на КАТ всички са примерни шофьори, след тях всеки кара, както си иска.
Това обявиха пред БиТиВи Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Иван Шопов, който е шофьор-доброволец с камера.

Именно защото според тях камерите възпитават, през тази седмица от асоциацията започнаха кампания, в която раздават безплатни камери за известен период от време, за да бъдат снимани нарушители на пътя.

Всеки, който си сложи камера в колата, да има право на бонуси при застраховките на автомобила си. Този призив отправи Илия Тодоров. Той поясни,че в Русия и Германия подобни практики отдавна се прилагат от застрахователните компании. С видеорегистратор в колата шофьорът не само се учи на дисциплина по пътя, но така намаляват и възможностите за застрахователните измами.

Тодоров поясни, че всеки, който има такава камера в колата си може да изпрати запис с проблема на полицията.Но трябва да сложи своето име, ден, час и място, където е направен клипът. На виновниците се съставят фишове. Ако те откажат да ги платят и тръгнат да ги оспорват, заснелият нарушението се вика като свидетел.

Повечето шофьори знаят къде има стационарни камери. Мобилните също са обозначени със знаци. А идеята на "Шофирай с камера" сега е пътните хулигани да се чувстват несигурни, защото всеки момент могат да бъдат снимани.

Тодоров обясни, че има голям интерес към получаването на камери и в момента всички налични са изчерпани. Кампанията обаче ще продължи цяло лято и затова той се надява те да достигнат до възможно повече хора. "На хората им е дошло до гуша от произвола на пътя", заявиха двамата.

Според данните на Илия Тодоров миналата година, когато камерите на пътя не работиха, средната скорост се е повишила с 15 км/ч. В този период са загинали и 55 души повече.