Монтират камери в горите!

До 3 години ще има цялостна система за видеонаблюдение на горите, каза зам.-министър Костов

"До три години в България ще бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение на горите", заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов на официалното откриване на административна сграда и противопожарни кули на територията на Природен парк "Врачански балкан", предаде Нова телевизия.

Той съобщи, че бенефициенти за превенцията на горски пожари в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. , ще бъдат само Регионалните дирекции по горите. По думите му по този начин ще се създаде обща национална държавна система за видеонаблюдение в горите.

"Опазването на българската гора е приоритет на сегашното управление на Министерство на земеделието и храните и българското правителство. Природните паркове са перлите на българската природа и те трябва да бъдат примерът, който всички трябва да следват в управлението на природните ресурси", каза още зам.-министърът на земеделието.

Новооткритата сграда, изградена в местността "Копана могила", е предназначена за посетителски център на парка и ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция. Центърът е част от проект "Изпълнение на дейности за устройство и управлението ПП "Врачански Балкан" и е на стойност 34 533 937 лева. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на "Европейски фонд за регионално развитие" на Европейския съюз и е съфинансиран от държавния бюджет на страната ни, чрез Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013.