Расте употребата на наркотици в Северозапада

Има употребяващи в 5-6 клас вече, което звучи доста страшно

Употребата на наркотици расте в северозападния регион - това сочи проучване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Габрово беше домакин на Трети регионален обучителен семинар за превенция на наркоманиите. Темата на форума беше "Обществени отговори по намаляване търсенето на наркотици: състояние и практически насоки". Той е организиран от Националния фокусен център за наркотици и наркомании - София, с подкрепата на Община Габрово и Общински съвет по наркотични вещества в града, предаде БНР. Семинарът се проведе с участието на представители на Общинските съвети по наркотични вещества, Превантивно-информационните центрове и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни от Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.

Лектори от Националния фокусен център за наркотици и наркомании проведоха обучението.

"Статистиката сочи, че расте употребата на наркотици. Все повече навлизат т.нар. нови наркотици, които са синтетични и много по-опасни от старите. Пада възрастта на първа употреба, като за марихуаната вече е паднала под 15 години. Има употребяващи в 5-6 клас вече, което звучи доста страшно. Лошото е, че се продава като марихуана от дилърите, но съдържа много синтетични вещества, които не се знае каква доза са, не се знае как въздействат, не се знае как да им противодействаме. България се качва на едно от първите места в Европа по употреба на наркотици. Статистиката беше от 2003 до 2013 година", коментира психологът в Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Велислава Цанкова.