Над 2 часа преговори преди масовия протест на полицаите

Синдикати и управляващи обаче не стигнаха до решение на проблемите

Полицаи, пожарникари и военни излизат на протест срещу промените в правилата за пенсиониране. Повече от два часа продължават вече преговорите между вътрешния министър Румяна Бъчварова и синдикатите, предаде Нова телевизия.

По предложение на вицепремиера Ивайло Калфин минималната възраст за пенсиониране в сектора на сигурността плавно ще нарастне до 55 години. В момента такъв праг няма. По данни на синдикатите заплатата на полицаите у нас е два пъти по-ниска от тази в Румъния и поне 10 пъти по-малка от тази в Германия.

Браншовите синдикати готвят масова демонстрация, не само в София. Планиран е митинг пред Министерството на вътрешните работи и изграждане на палатков лагер пред Народното събрание.

Министър Калфин заяви, че няма да отстъпи от предложението си, а вътрешният министър Румяна Бъчварова обвини полицаите в саботаж.

2 часа и 15 минути разговори. Властта обясни, че са се разбрали със синдикатите, а синдикатите заявиха, че управляващите нещо са се объркали в това как се води социален диалог.

Освен срещу пенсионната реформа, синдикатите протестират и срещу заплащането на извънреден труд на силовите ведомства и срещу командироването на полицаи на границата. По тези въпроси така и не разбрахме какво е конкретното решение. Министър Бъчварова заяви, че до края на ноември трябва да е готово охранителното съоръжение на границата. Тя обаче изрази съмнение за чистотата на протестие, които се планират по-късно днес. 

„Търсим такива варианти, които да не засегнат интересите на служителите, но в крайна сметка ние не сме частна структура, която сама си решава какво да прави. Ние се съобразяваме с изискванията на бюджета, общите финансови норми. Струва ми се че, основанията за този протест имат така по-друг характер, да се покаже сила срещу новото ръководство. Ако действително подозирате саботаж, колко голям е той?”, попита вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

След час пожарникари, военни и надзиратели се събират в градинката на „Св. Седмочисленици” в София, за да протестира. Протестите им продължават до неделя, когато пред Народното събрание ще бъде опътан палатков лагер.