НАТО се извини за бомбардировките над бивша Югославия

Свят

12-06-2015, 14:07

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През 1999 г. загинаха между 1 200 и 2 500 човека, 13 хил. бяха ранени

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че дълбоко съжалява за загубата на всички животи по време на бомбардировките на НАТО в бивша Югославия, което той определи като "трагедия".

Говорейки в Будва, Черна гора, след среща с черногорския министър-председател Мило Джуканович, Столтенберг изказал съболезнованията си на всички семейства и всички онези, които са загубили своите близки, пише сръбският в. "Блиц".

НАТО е направило всичко възможно за предотвратяването загубата на живота на невинни хора, изтъкнал Столтенберг и добавил: "За съжалание, в конкретния случай ние не можахме да избегнем страданието на цивилното население. Искрено съжалявам за това. Целта на операцията със сигурност беше установяването на мир".

По думите му, целта на въздушната операция на НАТО също така е била да защити цивилното население и НАТО успешно е реализирало тази цел.

Бомбардировките на НАТО срещу бивша Югославия, която по това време беше съставена от Сърбия и Черна гора, продължиха 78 дни и приключиха на 10 юни 1999 г.

Според различни оценки, между 1200 и 2500 души са били убити при нападенията. Почти 13 000 души са били ранени.

Западните лидери оправдаха въздушните удари с необходимостта да се прекратят етническите прочиствания, извършвани от сръбските сили в Косово.