Томислав Дончев очаква либерализацията на енергийния пазар да е факт догодина

Общество

12-06-2015, 12:27

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бизнесът продължава да "рие" срещу НЕК и високите цени на тока

Либерализацията на пазара на електроенергия е най-важната стъпка към разрешаването на проблема с недостига на средства в Националната електрическа компания.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на БНТ. Той очаква либерализацията на пазара да стане факт в началото на следващата година.
Според него планираното увеличение на цената на електричеството за големите консуматори няма да е толкова драстично, колкото се безпокоят от бизнеса. Такава теза вчера изрази и бившият енергиен министър Делян Добрев.

Вицепремиерът Дончев призова за още разговори между работодателските организации и регулатора до края на месеца, когато КЕВР трябва окончателно да приеме новите цени на електроенергията.

Решението на КЕВР за вдигане на цената на електроенергията за бизнеса провокира редица негативни реакции - не само на самия бизнес, на ресорния министър Лукарски, но и на премиера Бойко Борисов.

Паралелно с успокоението от страна на вицепремиерът, в студиото на БТВ предприемачът Красимир Дачев обясни, че при повишаване на цената на тока, логично е разликата да бъде пръхвърлена на потребителите.
"Аз като предприемач няма да извадя парите от джоба си", заяви Красимир Дачев.

Според него НЕК е показала отново, че е по-силна от държавата и не очаква някой политик или служебно лице да може да спре увеличението на тока за бизнеса.

Красимир Дачев обаче е също убеден, че колкото и да увеличат тока, това няма да помогне на губещата компания, тъй като "НЕК е структурирана така, че да губи".

По думите му в сектора печелят само фирмите, които са подписали заробващи договори с НЕК.

Според Дачев последица от по-скъпия ток за бизнеса ще е това, че полека-лека от лицето на българската икономика ще изчезнат определени отрасли.