УЕФА не дава обединение на ЦСКА и Литекс

"Оранжевите" не могат да играят в Европа под името на "армейците"

УЕФА най-вероятно ще спре планираното обединение между ЦСКА и Литекс, защото това противоречи на правилниците както на европейската централа, така и на разпоредби на ФИФА. Тимът на Гриша Ганчев вече е заявил име, официален екип и терен за Европа. Крайният срок на заявката е изтекъл на 2 юни и след него промените са невъзможни. През този сезон „оранжевите" няма как да играят в Европа под името ЦСКА, да сменят фланелките си с червени и да преместят двубоите си в София.

От УЕФА са категорични, че ако ЦСКА и „Литекс" се обединят, то новият отбор няма да бъде допуснат до участие в Европа, а е твърде вероятно да последват и сериозни санкции за БФС. Освен това в член 31, точка 3 от правилника на БФС пише:

„Съществени промени в правната форма на клуба, като: а) промяна на седалище - в населено място извън територията на областта, съгласно административно-териториалното деление на страната;

б) промяна на име - без запазване на връзка със съществуващото;

в) промяна в основните клубни цветове;

г) продажба на акции/дялове между отделни клубове, с което може да се получи несъстезателно предимство за тях; по време на съответния период по ал. 2, се смятат за прекъсване на членството.

В тези случаи полученият лиценз на клуба се отнема. Тънкият момент обаче е, че този член е във връзка с лицензирането за следващото първенство. „Литекс" обаче има разрешение да играе в „А" група. Иначе хората на бизнесмена Васил Божков, който отново се зае с „червените", са работили до 3 часа сутринта в четвъртък за изчистване на юридическите детайли. 6 млн. лв. е гарантираният бюджет от Божков, като Ганчев ще добави още 2-3 милиона на сезон за бъдещия обединен клуб. Предвижда се марката да бъде откупена от НАП. Двамата бизнесмени ще изберат заедно оперативния щаб, който ще се занимава с клуба, като той ще е главно от Ловеч.

Новият отбор най-вероятно ще бъде поверен на сегашния старши треньор на „Литекс" Красимир Балъков. В Ловеч остава клуб на ниво „Б" група евентуално от дублиращия отбор или различен във „В" група. Сегашните собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков и Милко Георгиев също работели по собствен план да се спасява дружеството. Имало вариант да се обяви светкавичен фалит.