Ивайло Калфин: Ако реформата не се случи, обричаме на мизерия пенсионната система

Общество

12-06-2015, 12:00

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него ромските деца трябва да научават българския в задължителна детска градина

Националната агенция по приходите (НАП) трябва да проверява по-често хората, които получават социални помощи. Това е мярка да се пресече източването на системата от хора, които реално нямат нужда от финансова подкрепа от държавата. Такова мнение изрази пред Нова ТВ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"Работа на НАП е да проверява дали декларираното от кандидатите за социални помощи отговаря на действителността и дали наистина стандартът им на живот е толкова нисък, колкото представят”, обясни той. Вицепремиерът изрази надежда данъчните служби, заедно с полицията, да работят доста по-ефективно по тази линия спрямо сега.

По-строг контрол ще има и по отношение на родителите, които получават детски надбавки. Това ще стане, ако парламентът приеме промените в Закона за семейните помощи. Скоро те ще бъдат подложени на гласуване и Калфин се надява депутатите да ги приемат. Чрез промените вицепремиерът се надява да спре източването на системата. Той обясни, че и в момента нормативната уредба позволява да се спират помощи на семейства, които реално нямат нужда от тях, но с новите правила контролът ще стане по-строг и ефективен.

"С новите моменти в нормативната уредба се дава възможност неправомерно получаваните помощи за деца да се спират за 1 година. Това ще става, ако за 3 последователни месеца отпускането на средства за дадено дете е било прекратявано поради някаква причина”, обясни Калфин. Промените обаче няма да решат проблема с фиктивните бройки, които отчитат училищата и срещу това получават пари. Според думите на вицепремиера проблемът е в системата като цяло. Защото средства на школата се отпускат според записания брой деца и така те имат стимул да поддържат на документи повече ученици, които реално не стъпват в часовете.

Голям проблем има и сред ромските деца, които не посещават училище, а някои от тях се водят като ученици. Според данните на Калфин 23% от децата от този етнос не получават училищно образование. Една от причините е, че голяма част от тях влизат в първи клас без да знаят добре български език. Решаването на този проблем трябва да започне още от детската градина, смята вицепремиерът. Затова ромските деца трябва да ходят на детска градина задължително. Така образованието им ще започне от ранна възраст и след това те по-лесно ще достигат по-високите степени на образование. "Тогава възможността да отпадат от училище и ромите да се занимават с престъпна дейност е доста по-малка”, смята Калфин.

Така ще бъде много по-лесно след това те да се интегрират на пазара на труда, вместо да живеят от социални помощи, каза още вицепремиерът. Но допълни и че проблемът се крие и в ниското заплащане. "В момента се полагат огромни усилия, за да се интегрират млади хора на пазара на труда. Работи програма, която прелага платени стажове по предприятия, за да могат младите безработни да се сдобият с професия. Но, когато разберат, че става въпрос за минимална работна заплата, казват, че за толкова пари няма да се мръднат”, обясни Калфин.

От думите му стана ясно и че той не е съгласен с предстоящата днес демонстрация на служителите от сектор "Сигурност”. "С тези, които ще протестират, съм говорил многократно. Голяма част от техните искания са приети”, каза Калфин. От думите му стана ясно обаче, че някои от желанията им няма как да се сбъднат. Той даде пример с това, че полицаите искат възрастта за пенсионирането им да е по-ниска от тази, която действа в момента. "Те искат да се пенсионират на 50 години. Няма как това да се случи”, категоричен бе вицепремиерът.

Той определи като популизъм решението на част от депутатите от комисията по бюджет и финанси от вчера да не подкрепят предложената от правителството пенсионна реформа. "Тези мерки са съгласувани с политическите сили, с работодателите, синдикатите, което представлява една огромна част от българското общество. Ако не се случи пенсионната реформа, ние обричаме на мизерия пенсионната система”, каза Калфин. Вицепремиерът изрази надежда промените да бъдат приети в пленарна зала, като допълни, че отхвърлянето им от бюджетната комисия засега не е съществен проблем, тъй като тя не е водеща по отношение на пенсионната реформа.