Ердоган най-после поиска коалиция

Свят

12-06-2015, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първите контакти на ПСР в тази насока били с кемалистите

Турският президент Реджеп Ердоган призова партиите да зарежат егото си и да формират възможно най-бързо коалиционно правителство, пише "Труд".
На церемония по раздаване на дипломи в Анкара той прекъсна мълчанието от 3 дни 22 часа и една минута след вота в неделя, на който неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изгуби мнозинството си в парламента. Успокоявайки разтревожените от политическата несигурност инвеститори, Ердоган каза, че изборният резултат "със сигурност не означава, че Турция ще остане без правителство". Той очаква партиите да предпочетат решение, а не криза и предупреди надяващите се на криза и хаос в Турция, че пак ще останат разочаровани. Ердоган подчерта, че волята на народа трябва да бъде уважавана. "Политиците нямат правото да казват "аз", трябва да казваме "ние", добави той.
Проислямистката ПСР, която управлява от 2002 г., получи 258 депутати в 550-местния парламент, кемалистката НРП - 132, националистическата ПНД - 80, колкото и прокюрдската ДПН. Анализатори смятат, че е възможна коалиция на ПСР и ПНД заради по-близката база на избирателите им. Но първите контакти в тази насока на ПСР били с кемалистите.