Налагат се масово глоби за изборен туризъм

Най-доброто от печата

12-06-2015, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

130 акта са съставени само за последните дни, прокуратурата "прескача" местната власт

Обединените усилия на МВР и прокуратурата да пресекат изборния туризъм преди местния вот тази есен засега се стоварват само върху обикновени граждани, а подминават кметовете, пише в. "Сега". Вчера директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски съобщи, че масово се налагат глоби на избиратели заради нарушения при смяна на постоянен адрес или регистрация на настоящ. Само за последните десетина дни са съставени 130 акта, като най-често срещаните нарушения са неточни данни, непопълнени адресни карти, неточност в данните за броя лица, обитаващи един адрес, обясни Терзийски. Според закона глобата за граждани е между 50 и 300 лв.

Образувани са 33 прокурорски преписки, като най-голям е броят им в Монтана и Видинско, стана ясно от думите на Терзийски. От прокуратурата обаче не са съобщили за разследване срещу длъжностни лица. Няма и административни санкции срещу длъжностни лица от местната власт от страна на МВР. А точно те са отговорните за вярната регистрация и контрола върху нея. Регистрирането в общината не е толкова просто - за него се подават немалък брой документи, а когато такива липсват, задължително се правят проверки по установяване на обстоятелствата.

Вчера и от държавното обвинение съобщиха, че са се натъкнали на множество нарушения на Закона на гражданската регистрация след проверката на районната прокуратура в Несебър. За по-малко от месец там са извършени над 2000 регистрации. Хора са били регистрирани на адрес, без да са приложени документи за собственост, право на строеж, договори за наем или други документи. Администрацията е приемала декларации за местоживеене, в които не е посочена площта на имота и дали въобще той е построен, изброява прокуратурата. Заради непълната документация нямало как да се разбере дали е спазено изискването на закона броят на лицата, регистрирани на един адрес със съгласието на собственика, да не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.

На адрес в село Кошарица на 38 кв. м са регистрирани 11 души. В Слънчев бряг на 66 кв. м са регистрирани 11 души. В с. Обзор са регистрирани 26 души, без да е ясна площта на жилището, а на друг адрес в същото село са записани 14 души, без имотът изобщо да е застроен. На адрес в Несебър са регистрирани 11 души, като човекът, който е дал съгласие, е приложил нотариален акт, че притежава само ? идеална част от имот с обща площ 100 кв. м. На адрес в Равда са регистрирани 12 лица, като е представено удостоверение за въвеждане в експлоатация, без да е ясно какво е предназначението на сградата - административна или жилищна, и с каква площ е. Има случаи, при които други хора, а не собствениците на имотите, са подали декларации за даване на съгласие за извършване на регистрация по настоящ адрес.

Вместо да санкционират кметовете от прокуратурата са отправили препоръки до местната власт в Несебър, Обзор, Свети Влас и селата Равда, Тънково, Кошарица, Оризаре, Паницово, Баня и Гюьоловица, в които ги съветват "да предприемат организационни мерки във връзка с извършването на задълбочени проверки при внасянето на изискуемите по закон документи, необходими за регистрация по настоящ адрес".