Влизаме в Шенген до края на годината?

Плевнелиев очаква да усвоим 90% от евросредствата

Имаме подкрепата и на Европейския парламент, и на Европейската комисия, и очаквам през втората половина на 2015 г. да извървим достойно своя път, като докажем и с действията си, че сме готови да се присъединим към Шенген по отношение на морските и въздушните си граници.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на Срещата на върха на Европейския съюз с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК) в Брюксел. Във форума участваха представители на 61 държави от двата континента. „Не трябва да реагираме, едва след като кризите се развият и международното право е нарушено“, заяви държавният глава, цитиран от прессекретариата на президента.

Държавният глава е поставил въпроса за присъединяването на България към Шенгенското пространство и по думите му страната ни очаква решението на този въпрос да не се отлага. Въпросът за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство ще бъде сред основните теми и в рамките на предстоящото работното посещение на държавния глава във ФРГ.

„България ще продължи да подкрепя отстояването на върховенството на закона, като основен принцип в международните отношения. Единствено с придържането към механизмите, които гарантират върховенството на закона, независимо от военната сила и икономическите възможности на отделните държави, можем да имаме мир и устойчиво развитие“, посочи президентът Плевнелиев. „Зараждането и развитието на всяка криза е резултат на това, че някой е нарушил правилата и върховенството на закона“, отбеляза още държавният глава и изрази притеснението си от нарастването на броя на конфликтите и международните кризи в света.

България получава широка подкрепа от своите европейски партньори за предприетите реформи, „които доказват, че сме на прав път“, подчерта българският държавен глава, който е разговарял в рамките на форума на високо равнище в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, с президента на Франция Франсоа Оланд и с редица други европейски държавни и правителствени ръководители. „Отправеният към България сигнал е много ясен и имаме подкрепа за съхранената стабилност и амбициозната програма за реформи“, посочи президентът Плевнелиев. Реформите в секторите „Правосъдие“ и „Сигурност“ продължават да се следят много внимателно от европейските партньори, но дадените оценки за сътрудничеството с българските служби за сигурност бяха много добри, добави държавният глава.

Страната ни трябва да получи признание от своите европейски партньори за положените усилия и постигнатите резултати при охраната на външните граници на ЕС, подчерта още президентът Плевнелиев. 

Президентът изрази очакването си страната ни да изпълни дадената заявка за усвояване на 90% от предвидените за България средства от европейските фондове в рамките на финансовата рамка 2007-2013 г. За този период страната ни е усвоила общо 11.3 млрд. евро, от които 9.3 млрд. евро от ЕС и 2 млрд. евро национално съфинансиране.

В рамките на форума в Брюксел държавният глава е провел и двустранни срещи със свои колеги от Латинска Америка и Карибите. Президентът Плевнелиев е получил покана от президента Дилма Русеф да посети Бразилия в началото на 2016 г., придружен от представители на изпълнителната власт и на бизнес средите, за динамизиране на приятелските отношения между двете държави. В България предстои да направи посещение и министърът на образованието на Бразилия за договарянето на двустранна спогодба в тази сфера. В скоро време се очаква да влезе в сила и споразумението за икономическо сътрудничество между България и Бразилия.

Възможността повече младежи от Латинска Америка и Карибите да продължат образованието си в българските висши училища, чиито дипломи са международно признати, също е била сред акцентите в разговора на българския държавен глава с президента на Бразилия Дилма Русеф, както и с президентите на Еквадор, Колумбия, Мексико и Панама. Държавният глава отново изрази признателността си за подкрепата, която страната ни получава от Бразилия, Аржентина и Чили за успеха на българската Антарктическа мисия и за задълбочаване на международното сътрудничество за изследване и опазване екологичните системи на Ледения континент.