Мария Филипова: Надявам се в Баку всичко да бъде наред

Азербайджан ще представи грандиозно шоу

Още преди първата контрола на женския национален отбор срещу Румъния в столичната зала Христо Ботев Мария Филипова получи някакъв проблем и веднага отиде на преглед. В последствие се установи, че проблемът не е толкова сериозен и състезателката, която играе на поста либеро, замина за Баку за предстоящите Европейски игри.
Ето какво каза тя в специално интервю за BGvolleyball.com.

- Какво е състоянието ти?
- Ситуацията е добра. Откриха киста на кост, на която трябва да се приложи някакво лечение, но сега не е моментът. Докторът каза, че е по-добре да не рискуваме с моето здраве и заради отбора да отложим за по-нататък по-сериозните интервенции. Надявам се в Баку всичко да бъде наред и да мога да помогна на отбора. И най-вече да играем добър волейбол.

- От опита си в Азербайджан, където игра доста години, разкажи ни нещо за  държавата ?
- Азербайджан е държава, която с всяка една година се развива все повече и повече. Разбрах, че са похарчили повече пари, отколкото за Олимпиадата в Сочи. Надявам се да се получи едно грандиозно шоу, на което и ние да се представим добре.

- Познавате ли добре съперниците в групата?
- Това са отбори, срещу които почти винаги играем на големи първенства. Вече какъв е състава и срещу кого излизаме да играем, не е толкова важно. Въпросът е ние самите как сме организирани и как играем. Именно от това ще зависи нашето представяне и затова се надявам да играем възможно най-добре.

- Имате ли поставени цели?
- Нека не коментираме целите, а показваме добри игри, с които да постигнем максималното.

- Миналия сезон го доигра в италианското първенство, но има ли яснота за следващия?
- Твърде рано е. Искам да мине турнира в Азербайджан и след това ще стане ясно.

- Завършиха финалите в първенството за девойки старша възраст. Какво е нивото при по-младите волейболистки и виждаш ли такива, които скоро ще попаднат в националния отбор?
- За съжаление, ситуацията в България не е много приятна. Има 2-3 клуба максимум, които имат възможността да изработват състезателки. Надявам се за в бъдеще да има повече млади състезателки и повече бъдеще за българския волейбол.

- Виждаш ли някоя от по-младите на твоя пост - либеро?
- На моя пост може да дойде всяка една, която се докаже, стига да бъде достатъчно добра да ме замести. Нямам претенции, ако треньорът прецени, нека ме замества във всеки един момент.