Срив в преговорите за Македония в Брюксел

Посредникът Йоханес Хан нарича случилото се "лидерска безотговорност", но не вдига бяло знаме

Срив в преговорите за Македония в Брюксел
Посредникът Йоханес Хан нарича случилото се "лидерска безотговорност", но не вдига бяло знаме

Преговорите в Брюксел се провалиха, съобщават македонски онлайн издания след срещата в Брюксел между лидерите на македонските политически сили и европейските посредници.

Груевски е приел да има служебно правителство, но искал да остане в креслото до края на годината, става ясно от източници, близки до преговорите. Заев отказал такива пазарлъци от принципни съображения, уточнява БГНЕС.

Лидерът на СДСМ енергично се противопостави на това искане и остава на позиция, че е необходимо преходно правителство без Никола Груевски, което в един по-дълъг период от време да извърши политически промени в страната и да подготви условия за честни и демократични избори.

Източник на "Плусинфо" твърди, че натискът на еврокомисаря Хан върху Заев бил огромен. Към него са се присъединили и Мендух Тачи и Али Ахмети, които твърдели, че падането на Груевски ще доведе до дестабилизация на страната. Освен това на Заев са му били предложени три ключови ресора - финанси, вътрешни работи и транспорт, с цел да бъде накаран да отстъпи.

Според непотвърдена информация в един момент ситуацията станала толкова "смешна и жалка", че Груевски е предложил преходно правителство с двама съпредседатели, което би означавало той и Заев. Хан само се засмял на това предложение и то било отхвърлено като несериозно.

Преговорите вероятно ще продължат, но сега от нови изходни позиции - вече е ясно, че временно правителство ще има, че Груевски се е съгласил и въпросът е само кога европейските посредници ще осъзнаят, че е необходимо да се договори по-дълъг мандат за такъв кабинет, за да се извършат съществени промени в Македония.

След неуспешните преговори между македонските политически лидери и посредниците в Брюксел Йоханес Хан писа в своя профил в "Туитър": "Все още няма окончателно споразумение в преговорите за Македония. Много съм разочарован от липсата на отговорност и лидерство при някои".

"Гражданите заслужават повече: демокрация, върховенство на закона и европейско бъдеще. Не се отказваме!", допълни той.