Ирина Бокова – българката, готова да ръководи ООН

Директорът на ЮНЕСКО защити закрилата и съхраняването на културните и историческите обекти и образованието на момичетата

Настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова защитава упорито закрилата и съхраняването на културните и историческите обекти в конфликтните зони като Ирак и Сирия. Начело на ЮНЕСКО от 2009 година, където спечели втори мандат, тя има амбицията да наследи Бан Ки-мун на поста генерален секретар на ООН, който ще се оттегли в края на 2016 година, коментира France TV, цитирана от "Фокус".

През 2009 година Бокова стана първата дама и първият избран от Източна Европа кандидат начело на ЮНЕСКО. Във връзка с разрушенията на културни обекти от „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак нейната мисия е да „оцени щетите на място и да се бори с ограбването и трафика на антики“. Шефът на ЮНЕСКО е доволна от резолюцията 2199 на Съвета за сигурност на ООН, която бе приета на 12 февруари 2015 година и която забранява „търговията с културни предмети от Сирия и Ирак“.

„Сътрудничеството между съседните страни, Интерпол, митниците, пазара на изкуство вече доведе до залавянето на антики във Финландия, Йордания, Ливан, Турция, Великобритания и САЩ“, казва тя.

Освен културата и световното наследство Бокова потвърждава като свой приоритет и образованието на момичетата. Тя е поласкана, че България я е предложила за наследник на Бан Ки-мун, тъй като смята, че международната организация все още има надеждни инструменти за предотвратяване на войните.