ЛОТ-2 прегази вилата на богат римлянин от IV век

Арт и Стил

11-06-2015, 13:09

Снимка:

api.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Продължават разкопките в неолитно селище на 8 000 години край Мурсалево

Строителството на ЛОТ-2 на магистрала "Струма" засипа с пръст първата археологическа находка - тази от IV в. между град Бобошево и село Мурсалево. До 28 юни продължават разкопките в неолитното селище на 8 000 години.

Вилата на богат робовладелец-римлянин, управлявал по времето на император Константин Велики през IV в., вече е засипана с пръст (магистралата бе прекъсната поради разкопките). Вилата, която е върху площ от 3 дка и в която е съхранявана и земеделска продукция, вече не съществува, виждат се само част от зидовете, намиращи се в северния край, съобщава БГНЕС. Предвижда се неин макет да бъде пресъздаден в бъдещия парк на територията на община Кочериново.

До края на месеца трябва да приключат и разкопките на изхода на с. Мурсалево, започнали през април м.г. Тук бе открито селище, съществувало през VI-то хил. пр.Хр. То е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа. Те опитомявали животни и обработвали земеделски култури.

Селището се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато.

На много по-късен етап, V в. преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. Открити бяха и три скелета на младенци, принесени в жертва на боговете. От двете страни на разкопките стърчат два моста, които ще бъдат свързани посредством насип. Така селището, основано преди 8000 години, също ще остане под магистралата. Все пак една част, тази между насипите и жп линията ще оцелее и ще бъде превърната в музей на открито.

ЛОТ-1 на магистрала "Струма" преди две години също "погреба" един обект - този край радомирското село Долна Диканя. Тук археолозите откриха тракийски некропол от IV-V в. пр.Хр. Воините са били кремирани на друго място и погребвани тук. Според археолозите селището е обитавано от тракийското племе агриани, сред които Александър Велики набира елитен корпус за армията си.

Александър Велики и тракийските воини се бият срещу Дарий, побеждавайки го през 331 пр.Хр. край днешния иракски град Мосул. Траките агриани били вещи при боравенето с копия и прашки. Такива оръжия бяха открити в погребалните урни край Долна Диканя. Сега те са в музея, а върху селището летят автомобили, без никакъв знак по магистралата, че отдолу е имало нещо толкова ценно.

Заради голямата находка трасето на магистралата край Мурсалево все пак ще бъде леко изместено и ще се отвори място за музей на открито. Министерството на културата вече е възложило на археолозите от екипа да направят идеен проект за музея, а те възнамеряват след разкопаването на останалата част от селището да оформят комплекс на открито от 5-7 декара, където под куполи да могат да се виждат останките от къщите.

Сега от Бобошево до Мурсалево магистралата е асфалтирана с едно прекъсване - заради вилата. От разкопките на изхода на Мурсалево до гара Кочериново - също. Асфалтът е положен до "кривия" виадукт, по който се влиза в двата тунела при кв. "Левски" на град Кочериново. От него до и след разклона за с. Бараково и Рилския манастир предстои да бъде изкопана още много земна маса. След което трасето на бъдещата автомагистрала се спуска към благоевградското село Бело поле.

ЛОТ-2 трябва да бъде готов до края на ноември.