Кибер шпионаж в системите на 3 европейски хотела

Свят

11-06-2015, 12:54

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В тях са текли преговори по иранската ядрена програма, допуска се намеса на Израел

Компютърен вирус, за който се предполага, че е използван от израелското разузнаване, е бил намерен в операционните системи на компютри в три европейски хотела, в които са се водили преговори по иранската ядрена програма, съобщават ТАСС и Ройтерс, като се позовават на публикация във в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът цитира изследване на базираната в Москва компания за кибер безопасност "Лаборатория Касперски". Компанията, чийто изпълнителен директор е служил в руската армия в миналото и има тесни контакти с руското разузнаване, казва, че вирусът е бил толкова сложен, че трябва да е на държавно разузнаване, допълва ДПА.

Компютърният вирус е подобрена версия на "Дуку", който за първи път бе идентифициран през 2011 г. и за който американски официални лица и експерти смятат, че е създаден за или от Израел.

"Лаборатория Касперски" вече е била започнала проучването, когато открила, че е била хакната още миналата година. От компанията искали да разберат кой друг е бил в списъка и затова проверили милиони компютри по света. Само в три луксозни европейски хотела резултатът бил положителен, а общото между тях е, че са били домакини на преговори по иранската ядрена програма. Касперски не казва кои са хотелите. Но повечето разговори бяха водени в Австрия и в Швейцария, напомня ДПА.

Израелският заместник-министър на отбраната Ели Бен-Дахан отрече Израел да е извършвал кампания по кибер шпионаж в хотели, подслонили преговорите за иранската ядрена програма. Възможността Израел да е хакнал безжичния интернет на хотелите или други системи са "глупости", каза Бен-Дахан.