Обменяме данъчна информация с USА службите

Депутатите ратифицираха едностранния договор със САЩ за предоставяне на данъчна информация

Има друго споразумение със САЩ, където се регламентира възможността българското правителство да получава данни от американското. Призовавам да разгледаме и гласуваме закона на второ четене. 

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA, предаде Агенция „Фокус”.

„Няма опасност да падне правителството поради нератифицирането на този законопроект. Българското правителство, по това дали споразумението е нереципрочно, има друго със САЩ, където се регламентира възможността българското правителство да получава данни от американското”, подчерта Стоянова и уточни, че КТБ може да се осветли с влогове и преводи към американски банки.

„Ако продължаваме да упорстваме, ще поставим в неизгодна ситуация не само банките и чуждестранните инвеститори, но и държава, която не се противопоставя в борбата срещу пране на пари”, каза още Менда Стоянова.

Дебатът по FATCA премина с изказване и репликиране от страна на БСП, които се противопоставиха на гласуването на нереципрочния договор и дори поискаха отлагане на гласуването.

Това стана след като днес НС ратифицира едностранния договор със САЩ за предоставяне на данъчна информация. В подкрепата на споразумението гласуваха 114 „за”, 28 „против” и трима с „въздържал се”. Самото наименование на ратификацията е Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA.