Андрей Райчев предрече съюз между ГЕРБ и ДПС

Около президентските избори ще има нов формат на кабинета, категоричен е социологът

Съюзът между ГЕРБ и ДПС е въпрос на време. Единственият въпрос е за тези избори или за следващите – президентските догодина. Това заяви пред TV7 социологът Андрей Райчев.

„ГЕРБ, който запазва своята доминация, но няма да има сили за самостоятелно управление, готви второ издание на властта си. Конфигурация или с ДПС или с БСП, съвсем просто. Нямам предвид, че ще направят коалиция – това едва ли ще стане, а уговорят правителство на малцинството, което да поддържат, и т.н.”, смята Райчев. „Единственият въпрос, който стои, е на тези избори или на следващите”, добави той.

По думите му, ДПС най-вероятно ще изчака до президентския вот, тъй като тогава акциите му си вдигат най-много. Освен това подкрепата на движението ще бъде решаваща за кандидата на ГЕРБ, който и да е той.

„За мен е 100% сигурно, че до президентските избори или малко след тях ще имаме нов формат на кабинета. Вариантът, в който тази конфигурация издържа 4 години, не го виждам. Ако играех тото, щях да си заложа колата”, заяви Райчев.

„Представете си една криза. Кой ви каза, че г-жа Кунева и г-н Кънев реагират еднакво? Защо? Аз изобщо не мисля, че „България на гражданите” ще сподели такава шумна опозиционна съдба. Те самалкои съшити – този шев не мина никога. Реформаторския блок е нещо от две парчета и никаква спойка от тези две парчета не се виждат”, обясни социологът.