Токът на свободния пазар е по-евтин от този на регулирания

Портфейл

11-06-2015, 09:21

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отлагат с месец по-скъпия ток

Борисов против скока на цената на тока

Електричеството няма да поскъпне с над 20%, успокой Делян Добрев

Няма поскъпване на тока за бизнеса в България с 20 и над 20%. Средното поскъпване е с около 10%, само някои големи потребители ще плащат по-скъпо, но те са на свободния пазар. Това каза в студиото на Нова телевизията Делян Добрев по повод на очакваното поскъпване на еленергията от 1 юли.

Според него, проблемът е в Наредба, която ще намали цената под формата на държавна помощ и ограничаване на скъпата зелена енергия за бизнеса и която все още не е приета. Добрев категорично се обяви срещу исканото от Бойко Борисов отлагане на новите цени с месец и поиска те да влязат в сила веднага.

„Този документ ще бъде приет в понеделник, разбирам хората, те искат да видят черно на бяло какво точно ще се приеме. Но с Наредбата, вместо да плащат по 49 лева, те ще дават около 20 лева. Това е увеличение между 1 и 2%”, каза председателят на енергийната комисия в парламента.

Добрев съобщи, че цените на регулирания пазар са по-високи от тези на свободния пазар, към който вече се ориентират повечето от големите за нашите мащаби потребители. Това на практика означава, че домакинствата у нас поемат най-голямата тежест от постоянно растящите цени на електроенергията.

Все пак бившият министър на икономиката заяви, че след това поскъпване, не вижда причини да има ново поскъпване в следващите няколко години-нещо, което са обещавали много от шефовете в родната енергетика от години.