Домусчиев гневен за скока на тока

Портфейл

10-06-2015, 16:38

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това ще убие цели икономически отрасли, а реформи в НЕК няма никакви, възмутен е председателят на КРИБ

Скок на цената на тока ще убие цели отрасли в нашата икономика. Това прогнозира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от Фактор.

Позицията си бизнесменът изрази по време на общественото обсъждане за утвърждаване на новите цени в сектор „Електроенергетика" от 1 юли. От думите му стана ясно още, че напрежението в индустрията и в бизнеса е голямо, защото подобно поскъпване е неочаквано за всички.

"Такъв скок е парадоксален и той ще убие цели отрасли в нашата икономика като металургия, стъкларска промишленост, биотехнологии. Говорихме за реформи, направиха се в парламента определени изменения в Закона за енергетиката, но ние не виждаме НЕК да взима съответните мерки. Топлофикациите, които са с неефективна енергия продължават да работят, заводските централи продължават да работят и да бълват скъп ток и трябва да плащаме за дупките", коментира Кирил Домусчиев.

"Нямаме намерение да плащаме на НЕК и да го съживяваме всяка година с едно и също нещо - увеличаване на цената. Реформи в НЕК не видяхме, а там се взимат най-високите заплати. 21 хиляди човека работят в сектор "Енергетика" и средна заплата под 3,500 лв. там няма", заяви той.

По думите му няма нищо нормално в това да се убива износът, като се изнася една суровина. "Не виждаме перспектива и бъдеще. Убиваме българската индустрия", подчерта той.