Атентатор самоубиец се взриви пред храмовия комплекс Карнак

Свят

10-06-2015, 14:30

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това е третата терористична атака в египетския град Луксор

Атентатор самоубиец се взриви на паркинг до древноегипетски останки от храмовия комплекс Карнак в южния египетски град Луксор, обявиха източници от силите на реда и свидетели, съобщават Ройтерс и АП.

В последно време туристическите райони в Египет се превърнаха в обект на терористични атаки, припомня агенция нюз.

Няма информация за пострадали туристи при нападението. Говорител на здравното министерство на Египет съобщи, че четирима египтяни са пострадали. Според източници от полицията сред ранените има продавач и полицай.

Египетските власти обявиха, че полицията е осуетила други два опита за извършване на терористични атаки с атентатори самоубийци, които са били насочени към Карнак.

Полицията обясни, че трима въоръжени мъже са се опитали да щурмуват преграда, която води до храмовия комплекс. Двама от нападателите са напуснали автомобил, с който са се придвижвали и са започнали да стрелят по полицията, която ги е убила. Третият, шофирал автомобила, е успял да премине през ограждението и се самовзривил.

Все още никой не е поел отговорност за нападението, но в последните години ислямски екстремисти убиха стотици полицаи и войници, нападайки пропускателни пунктове, казарми или полицейски участъци.

Туризмът е един от топ източниците на приходи и чужда валута за най-посещаваната арабска държава. Градът посреща милиони туристи всяка година.

За последен път Луксор беше атакуван през ноември 1997 година, когато ислямисти откриха огън по туристи. Загинаха 58 души.