Правителството с нови мерки в борбата с тероризма

Следят под лупа кой влиза и излиза в страната

Нови мерки в борбата с тероризма бяха приети на днешното правителствено заседание. Те бяха част от проекта за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, поясниха от правителствената информационна служба.

Със заключителните му разпоредби се изменят още три закона – за ДАНС, за чужденците в Република България и за убежището и бежанците. С проекта се предлагат нормативни промени, насочени към допълване на приетите в националното законодателство мерки за борба с тероризма в контекста на нарастващото му разпространение като риск за международния мир и сигурност, адресирано до държавите-членки в резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

С промените в четирите закона се въвеждат административни мерки и мерки на административна принуда, които да способстват за ограничаване влизането, транзитното преминаване и напускането на страната на лица, за които има данни, че са съпричастни към терористична дейност.

С новите текстове в обхвата на принудителната административна мярка за ненапускане на страната се добавят и тези лица, за които има данни, че извършват, подбуждат, участват в приготовление, подпомагане или в обучение за извършването на терористична дейност. Тази мярка ще бъде налагана от председателя на ДАНС.

По аналогични причини ще се отказва издаване на виза и влизане в страната на чужденец, ще се отказва издаване или продължаване на разрешението за пребиваване в страната, допълват се основанията за експулсиране и за подаване на сигнал за целите на отказ за влизане в ШИС, както и за изключване на дадено лице от кръга на лицата, на които може да бъде предоставен статут на бежанец или на хуманитарен статут.