Вече си имаме „Партньорство за здраве“

Целта на новосъздадения съвет е да координира здравеопазване

Правителството създава Съвет „Партньорство за здраве“ в изпълнение на приетата Концепция „Цели за здраве 2020”, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Съветът е консултативен орган на МС, който ще координира и сътрудничи при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване. Основните му цели са свързани с постигане на взаимодействие и широк обществен консенсус при осъществяването на реформи в сферата на здравеопазването.

Съветът ще се ръководи от министъра на здравеопазването, а в състава му ще участват заместник-министри на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика, образованието и науката, младежта и спорта. В Съвета са включени и изпълнителните директори на ИА „Медицински одит” и Изпълнителната агенция по лекарствата, председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, управителят на Националната здравноосигурителна каса, представители на съсловните и пациентските организации в системата на здравеопазването, както и на други неправителствени организации, осъществяващи дейност в здравния сектор.